Κυριακή πρωί στη Βαρκελώνη δίπλα στη θάλασσα.

Ήμουν περίπου 12 χρονών.

Σε ένα κυριακάτικο τραπέζι είχα ακούσει τη θεία μου να μιλάει για τη Βαρκελώνη. Η θεία μου κάθε χρόνο πήγαινε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Ονειρευόμουν ότι θα ήθελα κι εγώ όταν μεγαλώσω να κάνω τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

Θυμάμαι εκείνο το κυριακάτικο τραπέζι σα να ‘ναι χτες και να ρωτάω ασταμάτητα τη θεία μου για τη Βαρκελώνη, πως ήταν, τι της άρεσε πιο πολύ.  Τόσες πολλές ερωτήσεις δεν είχα κάνει σε όλα τα κυριακάτικα τραπέζια μαζί  από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

– Βρε Ειρήνη μου, την έχεις βομβαρδίσει τη θεία σου με τόσες ερωτήσεις!

– Μαμά, θέλω να μάθω τα πάντα για τη Βαρκελώνη, κακό είναι;

– Άσε βρε Λέλα το παιδί να ρωτήσει ότι θέλει  κι ελπίζω, Ειρήνη μου να πάμε και παρέα στη Βαρκελώνη για να δούμε μαζί όλη την πόλη δρομάκι- δρομάκι!

– Μακάρι θεία μου! Θα το ήθελα πολύ!

Έφτασε η ώρα που όχι μόνο ταξίδι στο εξωτερικό μπορούσα να κάνω, αλλά να μείνω στη Βαρκελώνη για λίγους μήνες. Εrasmus η απόλυτη ευκαιρία! Εννοείται ότι η θεία μου ήρθε μια βδομάδα και περάσαμε υπέροχα. Πόσο όμορφο να πραγματοποιείται ένα παιδικό σου όνειρο! Πόση ευτυχία κρύβει αυτή η στιγμή!

Ήταν Σάββατο βράδυ κι επέστρεφα από την βραδινή έξοδο σιγοτραγουδώντας ένα ισπανικό τραγουδάκι που μου κόλλησε. Ενώ χαζοχόρευα και σιγοτραγουδούσα, έφτασα στην πόρτα της πολυκατοικίας.

-Παύλο;

Με αγκάλιασε και η αγκαλιά ήταν όπως 3 μήνες πριν στο αεροδρόμιο. Τίποτα δεν άλλαξε.

– Τι κάνεις εδώ;

– Ειρήνη, μου έλειψες και ήρθα να σε δω!

– Δεν είχες λόγο…

– Είχα λόγο, να σε δω.

Δεν ήξερα τι έπρεπε να πω. Χωρίσαμε λίγο πριν φύγω, γιατί θα έφευγα. Δεν ήθελα να έρθει στο αεροδρόμιο τη μέρα που πετούσα για να μη μας πιάσουν τα ζουμιά και οι ανασφάλειες. Ήρθε τελικά στο αεροδρόμιο. Δεν ήξερα αν ήθελε να είμαστε μαζί και αφού δεν ήξερα αν ήθελε, δεν ήξερα και εγώ. Πολλά τα δεν για να είμαστε μαζί. Πόσο εύκολο είναι να πεις «δεν θέλω» ενώ το θέλεις, αλλά το λες επειδή δεν είσαι σίγουρη. Φταίει που είσαι νέος και έχεις τη ζωή μπροστά σου; Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις σίγουρος; Πολλά τα ερωτηματικά, γι αυτό χωρίσαμε.

Η νύχτα πέρασε και οι κουβέντες μας έλεγαν μόνο όσα είχαν χαθεί στους 3 μήνες. Τα νέα της παρέας, τα νέα της σχολής, τα νέα της ζωής μας από Αθήνα και Βαρκελώνη, χωρίς το ρήμα νιώθω. 3 χρόνια σχέσης, πολλά κοινά σημεία για νέα, κοινή ζωή σχεδόν.

Κυριακή πρωί με το φως να μπαίνει από το παράθυρο και να μας γαργαλάει να ξυπνήσουμε. Πρωινό, χαμόγελα, αστεία λες και ήταν ένα από εκείνα τα όμορφα κυριακάτικα πρωινά στο σπίτι του. Τίποτα δεν είχε αλλάξει.

– Πάμε μια βόλτα στη θάλασσα;

– Πάμε θα σε γυρίζω σε όλη τη Barceloneta!

Βγάλαμε τα παπούτσια μας και βυθίσαμε τα πόδια μας στην άμμο, παίζαμε με το κύμα στην άκρη της θάλασσα και αυτό μας έφερε πιο κοντά στο ρήμα νιώθω.

-Πως νιώθεις που είσαι εδώ;

-Ήθελα να σε δω και ήρθα. Αυτό.

-Σε ευχαριστώ, αλλά…

-Ειρήνη, δεν έχει αλλά. Είμαι εδώ. Νιώθω όμορφα. Νιώθεις όμορφα, σωστά;

-Σωστά, αλλά…

-Αλλά τίποτα…

Σταματάω να νιώθω, σταματάω να κοιτάω τα μάτια του και κοιτάω τη θάλασσα. Πιάνει το πρόσωπο μου με τα 2 του χέρια και στρέφει τα μάτια μου στα μάτια του.

– Έχω φανταστεί τη ζωή μου μαζί σου, αλλά…

Άκουσα μέχρι το μαζί σου και ήταν η στιγμή που ένιωσα σίγουρη ότι θέλω να είμαι μαζί του.

– Ειρήνη μου, έχω φανταστεί τη ζωή μου μαζί σου, αλλά όχι τώρα.

Έτσι η στιγμή της σιγουριάς μεταμορφώθηκε σε στιγμή δεν ξέρω τι νιώθω, δεν ξέρω τι γίνεται. Μια υπόσχεση ζωής στο τώρα, αλλά όχι για το τώρα.

Δεν πήγα μαζί του στο αεροδρόμιο και η τελευταία μας αγκαλιά πριν μπει στο λεωφορείο δεν ήταν η ίδια.

Μαρία Τσατσάκη

#atakaistoria #tsatsakimaria

Ατάκα από Μυρτώ Ρίζου!:)

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μου ένα σχόλιο;

Θέλεις να διαβάσεις περισσότερες ιστορίες;

  • Βράδυ Σαββάτου. Ετοιμάζομαι για να βγω και κοιτάζοντας τον καθρέπτη μιλάω φωναχτά στο άδειο σπίτι: «Γιώργο, μου λείπουν τα σαββατόβραδα μας». Μπήκα στο αμάξι και με δυνατή μουσική έφτασα στο μπαράκι για τα γενέθλια της Ντίνας από το χορό. Πολλοί άγνωστοι γύρω μου, αλλά ήταν σαν να τους ήξερα όλους από καιρό. Τη μια στιγμή […]

  • Ήταν Ιανουάριος. Ήταν ο μήνας που θα μετακομίζαμε στο καινούργιο μας σπίτι. Ο Άγγελος μεγάλωσε στο σπίτι της γιαγιάς του, στο Μετς, το οποίο το λάτρευε. Ένα νεοκλασικό που κοσμούσε τον πεζόδρομο και ξεχώριζε για την ομορφιά του. Η γιαγιά του μας άφησε ξαφνικά, γιατί ήθελε να φύγει και να κάνει εντύπωση, όπως μας είχε […]

  • Αν έχω να θυμάμαι μια μέρα από τη ζωή μου, αυτή είναι η Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017.  Ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Ήταν η μέρα ορόσημο. Είναι δυνατόν ένα email να φέρει την αλλαγή; Δεν το πίστευα, αλλά είναι δυνατόν. Είχα ξυπνήσει κατά τις 10.00 το πρωί μετά από ένα ξενύχτι με τους φίλους […]

  • Η συγκατοίκηση πάντα έχει ενδιαφέρον, ειδικά αν τη μοιράζεσαι με μια αγαπημένη σου φίλη. Είχαμε ξενυχτήσει το προηγούμενο  βράδυ μέχρι πρωίας. Η ώρα είχε περάσει και ήταν μια το μεσημέρι, αλλά τα φώτα και στα δύο υπνοδωμάτια του σπιτιού ήταν σβηστά. Κοιμόμασταν κι εγώ και η Δέσποινα. Σηκώθηκα κατά τις δύο και ένιωθα το στομάχι […]